Pedagógus nap kapcsán néhány gondolat

Pedagógusnap körül elmerengtem, hogy milyenek is voltak az én tanáraim?Különösen az általános iskolai, közép iskolai pedagógusokra gondolva.

 Ki, hogyan hatott rám gyerekként? Vettem-e át tőlük valamit, mint a jó példáktól szokás? Milyen is volt a jó tanár?

Fotó: Balogh Elvira: Golgotavirág

Az alsó tagozatban még nem tűntek fel számomra a „gyarló emberi” tulajdonságaik. Felső tagozatosként már észrevettem, hogy ki mivel küzdhet, milyen nekem nem tetsző tulajdonsága van egy-egy pedagógusnak. Időnként a gyerek társak is felhívták a figyelmemet a „gyarló emberi” dolgokra egy-egy tanárral kapcsolatban. /Még ha nekem nem is voltak fókuszban ezek a jellemzők./ A nevelőink annak ellenére, hogy mindannyian küzdhettek az otthoni, magánéletbeli problémáikkal, elmondható, hogy gyerek centrikusak voltak.

A tanerő tagjai között voltak humorosak, találékonyak, kreatívok, műveltek… és még sorolhatnám. 🙂 Jó tanári mintáink voltak, amit a hitelességükkel, következetességükkel alapoztak meg. A gyerekek felé tudtak fordulni, toleránsak voltak velünk. Többségükről egy fajta feltétel nélküliség érződött. A megbecsülésüket kifejezésre tudták juttatni verbális úton is. /Nem csak az osztályzatokkal. / Talán megértettek bennünket, s volt egyfajta szabadság határunk. /Még ha nem is túl tág. / Próbáltak figyelni az egyéni különbségeinkre. S tudtak aktivizálni bennünket az órák során is. Segítettek mindenkinek és igazságosan osztályoztak. 🙂

Fotó: Canva

Rengeteg pozitív emléket fel tudok idézni a tanítóimmal kapcsolatban. Három „motivátor” oktatót tudnék kiemelni közülük: az általános iskolai rajztanárnőt, a magyar-orosz szakos tanárnőt, aki felügyelt ránk a középiskolai kollégiumban, és a közép iskolai matematika tanárnőt, aki az osztályfőnököm is volt egyben. Az első két ember az alkotásra biztatott, s támogatott, segített ebben. Az osztályfőnököm pedig a mindennapi életével, a humorával, emberszeretetével állított példát számomra. Ők jelentettek nekem biztos tanári pontokat az intézményi életem során. Köszönök nekik minden jót!

Külön köszönet minden pedagógusnak, akik gyerekekre hatnak, s hatni fognak a nevelői munkájuk során. 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük